Arkeologi

På jakt efter landshövdingens gamla residens

2:11 min

Utanför Carolina Rediviva grävs det för nya fjärrvärmerör. Men under marken ligger dels resterna av ett stall och landshövdingens gamla residens.

Upplandsmuseet har nu två arkeologer på plats för att undersöka vad som döljer sig nere i marken innan dom nya rören kommer på plats. Karin Stenström är en av dem.

– Vi har hittat spår av minst två husgrunder. Runt 1750 ansåg man att landshövdingens residens var för slitet och han fick flytta in i slottet istället. Residenset revs och ett stall byggdes istället som i sin tur revs för att ge plats åt Carolina Rediviva år 1819.

Vad har ni hittat annars?

– Fragment av flera kakelugnar, glas och ganska mycket keramik Alltsammans från 16- och 1700-talet och så ett mynt från 1829. Det här är en väldigt fyndrik plats, säger Malin Lukas.

– Vi hittade ostronskal där vi tror att landshövdingens residens låg, säger Karin Stenström. Men om det är landshövdingen själv som ätit vet vi ju inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista