Guldbrytning ny trend i Sverige

Det är inte bara i Dannemora i norduppland det finns tecken på guld värd att bryta.

Imorse berättade vi att företaget som ska börja bryta järnmalm i Dannemora gruva också är intresserade av det guld som finns i gruvan. Och i norra Sverige är flera nya gruvor på gång, där man bland annat kommer bryta guld.

- Det är ett stråk som går mellan Storuman och Lycksele som kallas Guldlinjen. Där finns det en massa uppslag med små guldfyndigheter som man räknar ska kunna brytas inom de närmaste tio åren, säger Sven Arvidsson, enhetschef på SGU, Sveriges geologiska undersökning, i Uppsala.

Idag finns det två guldgruvor i Sverige, Björkdalsgruvan och Svartliden. Samtidigt finns det flera gruvor som när de bryter till exempel koppar eller zink också får loss guld. Totalt bryts drygt sex ton rent guld i Sverige varje år, vilket är bland de högsta siffrorna i Europa.

I Dannemora har man mätt upp två gram guld per ton, och eftersom priset på guld gått upp på senare år finns det idag flera gruvor som bryter guld på den halten.

Mätningar visar att det med säkerhet finns guld på 460 meters djup i Dannemora. Företaget Svensk prospekteringskonsult, som har undersökningstillståndet för gruvan, kommer nu gå vidare med att undersöka hur stor fyndigheten är.

Redan 1997 tittade Uppsalaföretaget NAN på Dannemora gruva, samtidigt med flera andra projekt, men de hittade ganska snabbt ett fynd av zink och koppar i Västerbotten som de koncentrerade sig på.

På senare tid har sambandet mellan järnmalm och guld blivit allt mer intressant, säger Sven Arvidsson på SGU.

- Geologerna har sett detta på senare tid. I närheten av järnmalm finns det ibland guld, och nu har man börjat titta noggrannare på det i Sverige, säger han.

Kontakta reportern
annacharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".