Elektroniska journaler skjuts på framtiden

Införandet av de nya elektroniska patientjournalerna kommer troligen att skjutas på framtiden. Kritik från läkare har gjort att Leif Lyttkens, som är övergripande ansvarig för de nya systemet, föreslagit ett uppehåll i införandet.

- De tycker att de inte fått lära sig systemet ordentligt och att supporten varit för dålig. Det har lett till att systemet uppfattas som sämre än det gamla elektroniska systemet, säger Leif Lyttkens.

När de nya elektroniska patientjournalerna införts ska varje patient ha en individuell journal där all information samlas och blir tillgänglig för all vårdpersonal i landstinget.

Idag finns det nya systemet på sjukhusen i Uppsala och Enköping och på 10 vårdcentraler. Ursprungligen skulle det införts överallt till slutet av det här året, men nu kommer alltså en ny försening.

Förseningen ska inte göra att projektet, som får kosta 240 miljoner kronor blir dyrare, säger Leif Lyttkens. Däremot försenas de besparingar på runt 120 miljoner per år som systemet väntas ge.

Orsaken till att Leif Lyttkens förslagit ett uppehåll i införandet är alltså att det kommit stark kritik både från vårdcentraler som fått systemet och från dem som skulle få det, bland annat för att de fått dålig utbildning och dåligt stöd.

Leif Lyttkens tror att om primärvården lugnar ner takten så kan de få med sig också kritikerna.

- Systemet har sådan potential att jag är övertygad om att det här blir bra till slut, säger han.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".