Motstridiga uppgifter om misshandel vid Knutby skola

Idag fortsatte rättegången där två medlemmar ur Knutbyförsamlingen står åtalade. Större delen idag ägnades åt en händelse där bara elevassistenten på Knutby skola, Samuel Frankner, är inblandad. Han är misstänkt för misshandel efter en konflikt om snöbollskastning.

Eleven hävdar att Frankner kastat hård snö med is i, i ansiktet på honom, och sedan kastat honom på marken. Men Frankner säger att det inte var någon misshandel.

- Jag har blöt snö i handen och kastar det i ansiktet på honom. Då blir han jättearg och börjar sparka och slå mig. Jag tar tag i hans jacka och sätter min fot bakom hans ben, och läger honom på marken, säger Samuel Frankner.

Konflikten började med att eleven och några klasskompisar förstör andra barns snöskulpturer och kastar snöboll utanför fotbollsplanen vilket är förbjudet. Elevassistenten uppmärksammar det hela och ropar åt dem att låta bli. När de inte slutar, utan kastar snöboll på elevassistenten, så kastar han tillbaka och springer sedan mot pojkarna.

Om det som händer sedan är som elevassistenten berättar är oklart. Pojkens eget vittnesmål är sekretessbelagt men klassföreståndaren Tess Hammar vittnade om vad pojkarna berättat för henne.

- Han ska ha tagit hård snö och slagit in det i ansiktet på pojken från kort avstånd, säger hon.

Enligt pojken och hans mamma fick han skador i ansiktet av snön, blåmärken på benen och ont i ryggen efter att han blev nedlagd på marken. Pojken själv har sagt att elevassistenten gjorde en nacksving på honom.

Rätten måste nu bestämma vem de ska tro på. Elevassistenten menar att församlingsmedlemmarna misstänkliggjorts och att många elever och lärare gick ihop och bestämdes sig för att medlemmarna inte var bra, och elevassistenten menar att pojkarna ljuger.

Åklagaren å sin sida menar att församlingsmedlemmarnas syn på barnuppfostran lett till övergrepp. På tisdag är sista rättegångsdagen.

Kontakta reportern
ulrika.hyllert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".