Musikens hus vänner kritiska till kostnaden

Uppsala behöver inte ett så stort och extravagant Musikens hus så att det kostar mer än 300 miljoner kronor att bygga det. Kommunen måste se till att hålla kostnaderna nere, säger Ola Carlsson, ordföranden i Musikens Hus vänner.
I morse berättade Upplandsnytt att de första kostnadsuppskattningarna säger att de alternativ som juryn väljer mellan kommer att kosta över 100 miljoner än beräknat. - Uppsala är ingen världsstad som behöver mäta sig med Sydney. Vi måste se till alla skattebetalarna och då är det fel att det sticker i ögonen i folk som inte vill satsa 300 miljoner på ett musik och kongresshus, säger Ola Carlsson. Juryn väljer just nu mellan tre av de förslag till konsert- och kongressanläggning som kommit in till kommunen. Experter har gjort preliminära kostadsbedömningar av två av dem, och de skulle kosta mellan 320 och 350 miljoner kronor att bygga - minst hundra miljoner mer än kommunen tidigare räknat med. Det skulle innebära att de årliga kostnaderna för lånet stiger med ungefär tio miljoner och det kan göra att den politiska majoriteten bakom Musikens hus riskerar att spricka. Folkpartiet kommer troligen att dra sig ur om bygget blir för dyrt, kristdemokraterna tycker att kommunen kan sälja ut någon verksamhet för att slippa ta så mycket lån till bygget, men det går inte vänsterpartiet med på. Socialdemokratiska kommunalrådet Lena Hartwig hoppas dock att det ska gå att anpassa det vinnande förslaget så att det blir billigare. - Nästa steg blir att det vinnande förslaget går igenom en process för att minska kostnaden. säger hon. Trots problemen tror Ola Carlsson att det blir ett Musikens hus den här gången men att bygget måste hålla sig inom kostnadsramen på 220 miljoner. - Man måste välja något vi har råd med för nu måste vi ha ett konsert- och kongresshus i Uppsala, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".