Integrationssatsning i Uppsala län

För att flyktingar ska få en smidigare start i Sverige ska nu myndigheterna samarbeta mer med kommunerna i Uppsala län. I höst startar ett ettårigt projekt som främst går ut på att flyktingar och invandrare snabbare ska få jobb i Sverige.
Istället för alla ska gå igenom samma program med svenskundervisning så ska nu varje flykting få en individuell plan för jobb och utbildning. - Det finns många snickare, målare och andra som har kunnat gå in direkt och jobba under asyltiden. Även bland lågutbildade kvinnor har man lyckats bra. Det går om man lotsar de rätt, säger Seija Ketola, utvecklare på Integrationsverket. När Seija Ketola kom till Uppsala i morse åkte hon med en taxichaufför som var biokemist. Hans utbildning från Iran verkade inte gå hem hos företagen i Uppsala. Han tröttnade på att få tillbaka ansökningar och började köra taxi istället. Ett problem för många flyktingar och invandrare är att myndigheterna arbetar på med ens ärende var för sig. Migrationsverket ska ta hand om asyltiden, sen ansvarar kommunen för integrationen och sen när man är klar med svenskundervisningen ska Arbetsförmedlingen hjälpa en att söka jobb. Men i den nya projektet är det tänkt att man snabbare ska komma ut på ett arbete, den som till exempel är svetsare kan kanske gå ut och jobba direkt, och läsa svenska vid sidan om. - Man ska kunna sköta ett arbete även om man inte är så bra på svenska. Det gått förr vid arbetskraftsinvandring, till exempel för finländare. Varför skulle inte en asylsökande kunna göra likadant, frågar sig Seija Ketola. Projektet som är ettårigt kostar drygt 3 miljoner kronor. I höst kommer Uppsala kommun satsa särskilt på invandrarkvinnor. En kurs som varit inkriktad på både hälsa och arbete har varit mycket uppskattad. Många kvinnor som kommer har låg utbildning. Nu har Uppsala tillsammns med Malmö Stad fått 8 miljoner kronor från EU som främst ska gå till mottagandet av invandrarkvinnor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".