Uppsalaungdomar vill ha hög lön utan högskola

18-åringar i Uppsala län vill gärna ha hög lön men relativt få vill studera på högskola och universitet. Det här visar nu en undersökning om hur ungdomar ser på sin framtid som presenteras av branschorganisationen Svenskt Näringsliv.

- Först vill jag plugga vidar epå något sätt, sen ska jag förverkliga mina drömmar genom att starta eget, säger Magnus Lundell, 18 år från Uppsala, som studerar företagsamhet på gymnasiet.

Generellt är synen på företagande bland 18-åringar i länet är mer posititiv i jämförelse med övriga landet. Det är inte som studenterna vid Uppsala universitet som Upplandsnytt berättade om tidigare i veckan där man var minst motiverade i hela landet till att starta eget.

Ungdomsundersökningen visar också att 18-åringarna mer än i andra delar av landet tror att de kommer att få höga löner i framtiden. Men samtidigt är det färre ungdomar här som tror att de kommer att läsa på högskola eller universitet. Anna-Lena Holmström arbetar för Svenskt näringsliv som ligger bakom undersökningen.

- Jag blev förvånad över att det var så många Uppsalaungdomar som tänker sig tjäna mycket pengar i framtiden. Det skiljer sig en del från rikssnittet, säger hon.

- Jag trodde också att det skulle vara fler här i Uppsala som ville plugga vidare, men så var det inte, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".