Nya regler försvårar för landsbygdsboende

Genom stelbenta regler kommer Uppsala kommun att i onödan försvåra för folk som vill bo eller ha häst på landsbygden.

Det menar kommunens egen fastighetsnämnd, som nu har tyckt till om den översiktsplan för landsbygden runt Uppsala, som just nu tas fram.

Det blir allt tätare mellan hästgårdarna på landsbygden, i hela länet finns drygt 8000 hästar. Samtidigt så anses det allergiframkallande ämnet hos hästar vara ovanligt starkt. Det här är en av de saker som Uppsala kommun tar upp i den översiktsplan som just nu tas fram.

I det förslag som finns sägs att riktlinjen bör vara att hästgårdar och hagar ska ligga minst 500 meter från skolor och 200 meter från bostäder, på grund av allergirisken.

Det är det här fastighetsnämnden vänder sig emot. Anders Carlquist är markchef:
- Det kan ju försvåra boende och näringsliv på landsbygden, vilket är olyckligt eftrsom vi inte sett några vetenskapliga bevis på att man måste ha så här långa avstånd, säger han.

Fastighetsnämnden menar alltså att det blir onödigt svårt för de som vill ha häst, eller bygga hus om de avståndsregler som finns i förslaget inte tas bort.  Enligt dem säger den senaste forskningen att hästallergener oftare sprids via människor. 

Kontakta reportern
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".