Biskopsmöte om välsignelse för homopar

Biskoparna i Svenska kyrkan har i dag träffats för att bland annat diskutera beslutet om att införa en välsignelseakt för homosexuella. Budskapet var att alla homosexuella par ska kunna få välsignelse i sin kyrka även om prästerna i församlingen är emot. Hur man löser frågan blir upp till varje stift, sa ärkebiskop KG Hammar.

Svenska kyrkans beslut nyligen att införa en välsignelseakt för homosexuella par har väckt starka reaktioner. Bland annat har runt 800 präster skrivit på ett upprop på internet där man skriver att en sådan akt är i strid med Bibeln och Guds ord.

Biskoparna har hanterat frågan olika. En del har haft möten med prästerna i stiftet. Andra har skrivit ett brev där de förklarat att kyrkan har fattat ett demokratiskt beslut som måste följas, men att ingen präst mot sin övertygelse ska tvingas utföra en välsignelseakt. Vid biskopsmötet som inleddes idag, diskuterades frågan vid en särskild sittning men beslut om några centrala riktlinjer fattades inte.

Det blir kyrkoherdens uppgift eller sista hand stiftets uppgift att se till att det finns en präst som kan utföra akten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".