Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pojkar mer värda för Uppsalas grundskolor

Uppsala kommuns nya regler för hur pengar fördelas mellan de olika grundskolorna innebär från och med den här terminen att skolorna får mer pengar för varje pojke än för varje flicka. På det sättet vill man styra resurserna för att hjälpa fler pojkar att klara godkända avgångsbetyg i nian.

I dag är det så att pojkar oftare än flickor misslyckas med det. Men bland eleverna på Eriksbergskolan är det många som tycker att den nya fördelningsprincipen är orättvis.

- Det borde vara så att tjejer får lika mycket stöd som killar, säger Felix Wiberg.

- Om man inte kan så ska man så klart få hjälp, men killar ska inte automatiskt få mer hjälp än tjejer, säger Tanja Lovric.

Den här hösten är första terminen som kön på eleverna ingår som ett kriterium för hur resurserna ska fördelas mellan de olika grundskolorna i Uppsala. Bakgrunden är att pojkar rent statistiskt i genomsnitt behöver mer stöd för att klara godkända betyg, och därför ska extrapengar gå till skolor där man kan förutse att elever kommer att behöva extrastöd.

Invandrarbakgrund är en annan variabel, föräldrarnas utbildningsnivå en annan. Könskriteriet betyder att värdet för flickor är satt som 1,0, medan värdet för pojkar är satt som 1,5, alltså 50 procent högre för pojkarna.

Nu har en av de som var med och fattade det här beslutet i Uppsala kommuns barn- och ungdomsnämnd, miljöpartiets Rickard Malmström, skrivit ett brev till nämnden och föreslagit att den ska ändra beslutet.

- Det sänder felaktiga signaler att säga att killars problem är viktigare än tjejers. Det är pinsamt att jag sa ja till det här förslaget, men nu erkänner jag att det blev fel och nu måste vi ändra det här, säger han.

Men det finns också elever som tycker att den nya fördelningsprincipen är bra.

- Det är bra. Tjejer är skitsmarta men det är inte vi killar. Killar behöver mer stöd, säger eleverna David Gåveby och Daniel Alvinder på Eriksbergsskolan i Uppsala.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".