Få föreningsdrivna idrottsanläggningar i Uppsala

De senaste dagarna har vi berättat om att fotbollsföreningar runt om i Uppland känner en oro över att behöva ta över drift och skötsel av de kommunala anläggningarna som de nyttjar. Kommunerna har de senaste åren mer och mer slussat ut ansvaret till klubbarna. I Uppsala kommun har den utvecklingen inte kommit lika långt än, men kan gå mer åt det hållet med tiden.

- Jag tror inte på någon allmän föreningsdrift men om någon klubb vill ta över så ser vi positivt på det, säger Ilona Waldau (v) som är ordförande i Fritids- och naturvårdnämnen i Uppsala.

Som du kunnat höra i Upplandsnytt så har Tierp kommit längst i den här utvecklingen. Där är det bara en klubb kvar som ännu inte sköter om sin anläggning. I Östhammar finns en lång tradition av att låta klubbarna sköta driften, och i Enköping förstår man inte alls varför andra kommuner låter klubbarna ta över, det är inte ekonomiskt fördelaktigt, enligt fritidschefen där.

Uppsala kommuns Ilona Waldau tror alltså inte på en föreningsdrift i stort, men om klubbarna önskar, så ska man kunna öppna dörren för det, säger hon. Man låter dem helt enkelt känna att man inte är emot det.

Östen Ingvarsson är konsulent på Upplands idrottsförbund ser vissa faror med det här, kanske inte på landsbygden, men säremot i en stad som Uppsala.

- Risken är att man har fullt sjå med att sköta anläggningen och inte hinner med själva idrottsverksamheten, det sade Östen Ingvarsson på Upplands idrottsförbund.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".