Uppsalabor uppmanas skatta till diktatur

Flera hundra personer med Eritreansk bakgrund i Uppsala uppmanas att betala skatt till diktaturen i Eritrea. Många svenskeritreaner betalar i rädsla för att inte familjemedlemmar i hemlandet ska råka illa ut.

En av många svenskeritreaner som vittnar om det här är Uppsalabon och riksdagsmannen Rezene Tesfazion.

- Jag tycker att det västa med det här är rädslan. Om man inte betalar kan det hända vad som helst med den här människan, säger han.

Det bor förhållandevis många personer med eritreansk bakgrund i Uppsala. Medhaine Nerai är en av dem.

- Vi måste åtminstone kämpa för att hålla våra pengar för oss, säger han.

Han har ingenting emot att bygga upp sitt hemland, men han är emot att ge stöd till en regering som han menar bryter mot de mänskliga rättigheterna och som med hjälp av agenter uppmanar svenskeritreaner att betala skatt mot sin vilja. Enligt honom är det nu allt fler som undviker att betala skatten.

Men enligt Eritreas ambassadör i Stockholm Araya Desta är det irrelevant att överhuvudtaget ifrågasätta skatten, som han tycker är väldigt låg, bara två procent. Betalar inte du skatt och varför gör du det? frågar han när Upplandsnytt ringer honom.

Enligt Uppsalabon Rezene Tesfazion fyller skatteinbetalningarna inte bara funktionen att dra in inkomster till enpartiregimen i Eritrea. Med hjälp av skatteinbetalningarna och kan regimen genom ambassaden i Stockholm också utöva kontroll över Svenskeritreaner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".