Utställningar och experiment lockade

För att försöka få fler unga Uppsalabor intresserade av naturvetenskap så anordnades igår en Bioteknikdag i centrala Uppsala. Utställningar och föredrag, prova-på-montrar och tävlingar lockade många åskadare.

Hela dagen igår så var det proppat med folk i Svava och i Forumgallerian. Anledningen var en bioteknikdag anordnad av Uppsala Science Park.

- Om vi på lång sikt ska klara av att både locka ungdomar till naturvetenskap och visa vad bioteknik är, då måste vi visa att det är inte bara matematiken i skolan utan det går att använda till någonting som faktiskt är himla kul, säger Madeleine Neil är ansvarig för den här dagen.

I Uppsala jobbar var tionde person med bioteknik, men inte många vet vad det egentligen innebär. Den här dagen är ett led i ett försök att upplysa Uppsalaborna om det här. Här fanns allt från elever på läkarprogrammet som plåstrade om barnens nallar, en utställning om fågelinfluensan, information om svampar - både i naturen och i ostar - till en forskargrupp från Rudbecklaboratoriet som håller på med rättsgenetik. Hanna Styrman berättar att de hjälper polisen ibland med brottsfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".