Många övergångsställen försvinner

Omkring 30 procent av Uppsalas övergångsställen kommer att tas bort. En åtgärd som ska öka trafiksäkerheten.

Uppsalas omkring 1300 övergångsställen har inventerats, och snart ska kommunen fatta beslut om vilka som ska vara kvar och vilka som kommer att tas bort.

Många övergångsställen är farliga eftersom gångtrafikanterna invaggas i en falsk säkerhet, enligt Ingrid von Scheele, trafikplanerare i Uppsala kommun.

Trafiksäkerhet är argumentet när omkring 400 obevakade övergångsställen som inte håller måttet ska tas bort i Uppsala enligt Ingrid Scheele.

För många kan det säkert låta som en konstig åtgärd, eftersom övegångsställen länge använts som trafiksäkerhetslösning. Men statistiken visar att det är vid obevakade övergångar som de flesta olyckorna sker. Gångtrafikanterna är ofta ouppmärksamma och litar på att bilisterna ska stanna. Nu ska helt enkelt fotgängarna tvingas bli med försiktiga.

Det är framförallt i bostadsområden som den största gallringen kommer att ske, men några försvinner även inne i stadskärnan. Men samtidigt kommer kommunen satsa på dom övergångsställen som blir kvar.

Johanna Dahlin
johanna.dahlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".