Beslut om skolpeng kan rivas upp

Dom borgerliga partierna i Uppsala har nu tillsammans med miljöpartiet majoritet för att riva upp beslutet att varje grundskola får mer pengar ju fler pojkar skolan har bland eleverna.

Den här terminen är den första då elevernas kön är ett av kriterierna för hur pengarna fördelas mellan Uppsalas skolor, och moderaten Cecilia Forss säger att beslutet kan komma att rivas upp redan på torsdag:

- Jag har väldigt svårt att förstå att man håller fast i ett system, man faktiskt inte riktigt kan visa att det ger rättvisa, säger hon.

Ja, beslutet att kön ska vara ett av kriterierna för penningfördelningen till Uppsalas grundskolor är fattat i barn- och ungdomsnämnden av den styrande majoriteten med socialdemokraterna, vänsterpartitet och miljöpartiet. Flickor har poängen 1,0 medan pojkarna har poängen 1,5. En pojke för därmed med sig mer pengar till sin skola än en flicka. Könet är ett av flera kriterier som påverkar fördelningen, och tanken är att styra resurser till dom skolor där man utifrån statistiska kriterier kan vänta att behoven och problemen är störst, och pojkar har i genomsnitt svårare att klara studierna på grundskolan. Men miljöpartiets Rickard Malmström har svängt i sin uppfattning, vilket innebär att det nu finns en majoritet för att riva upp beslutet om kön som ett av kriterierna. Och moderaten Cecilia Forss räknar med att det kan ske redan på torsdag och börja gälla från och med vårterminen. Men måste man då inte på nåt sätt försöka styra resurserna dit där behoven är störst:

- Jo men med den här modellen räknar man ut vilka skolor som borde ha problem, vilket gör att skolor som verkligen har problem kan bli utan.

Flera föräldrar har i brev till politikerna protesterat mot könet som ett kriterium, bland dom Ann Lindgren:

- Det är väldigt svårt att förklara för flickor varför dom ska ha mindre i ersättning eller mindre resurser än vad pojkar får. Om föräldrar i Uppsala kommun fick veta hur man delar ut pengar till olika skolor då tror jag att många skulle bli upprörda, säger Ann Lindgren.

kontakta reportern

marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".