Knutbyrättegången

Åklagaren: De vågade inte protestera

1:04 min

De tidigare församlingsmedlemmar som ska ha blivit misshandlade och i ett fall även sexuellt utnyttjade på den nu nedlagda Knutbyförsamlingen vågade inte säga ifrån.

  • Enligt åklagare Liselott Herschend har det förekommit fysisk och psykisk misshandel i församlingen som motiverats med att bli av med onda andar.
  • "Alla målsägande beskriver att tron på Gud, och tron på att det pastorerna säger är Guds ord, gör att man inte vågar säga emot", berättar åklagaren.

Bakgrund till rättegången mot Knutbypastorerna

Tre pastorer från den nu nedlagda Filadelfiaförsamlingen i Knutby ställs inför rätta.

En av pastorerna har utsett sig själv till Kristi brud och menar att Jesus skulle återkomma för att gifta sig med henne. När personer inom församlingen blivit bestraffade ska det ha gjorts i tron att man slog bort onda andar som motarbetade Kristi brud.

Nu står de åtalade för flera fall av misshandel i form av bland annat örfilar, bett, slag och sparkar. En av pastorerna står åtalad för att ha sexuellt utnyttjat en då 17-årig flicka.

Rättegången är tänkt att pågå under fyra veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.