Knutbyrättegången

Kristi bruds advokat: Syftet var aldrig att skada

2:11 min

I dag inleddes rättegången mot tre tidigare ledare i frikyrkoförsamlingen i Knutby. En av dem är Kristi brud, som misstänks för våld mot medlemmar.

  •  "Den åtalade gärningen var en av många i mängden. Men värst har den psykiska misshandeln av honom varit", säger Martin Sjöqvist som företräder en medlem som enligt åtalet har misshandlats av Kristi brud.
  • Kristi brud nekar till de flesta anklagelserna, och menar att gruppen gemensamt tog till handgripligheter för att komma närmare Jesu återkomst, sa Kristi bruds advokat Ester Andersson Zandvoort i rätten.

Bakgrund till rättegången mot Knutbypastorerna

Tre pastorer från den nu nedlagda Filadelfiaförsamlingen i Knutby ställs inför rätta.

En av pastorerna har utsett sig själv till Kristi brud och menar att Jesus skulle återkomma för att gifta sig med henne. När personer inom församlingen blivit bestraffade ska det ha gjorts i tron att man slog bort onda andar som motarbetade Kristi brud.

Nu står de åtalade för flera fall av misshandel i form av bland annat örfilar, bett, slag och sparkar. En av pastorerna står åtalad för att ha sexuellt utnyttjat en då 17-årig flicka.

Rättegången är tänkt att pågå under fyra veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.