Större barngrupper ska lösa bristen på förskoleplatser

Vid ett möte som hålls idag ska Uppsala kommun diskutera hur man ska lösa problemen med bristen på förskoleplatser i Uppsala. Ungefär 600 dagisplatser behövs och idag finns 180 platser lediga.

Göran Hedefalk jobbar på Uppdragskontoret som ska se till att platser kommer att finnas och han tycker att befintliga förskolor ska utökas med ytterligare 160 barn, vilket är ungefär ett barn per avdelning.

- Vi har räknat med att den ordinarie verksamheten ska kunna ta in dessa barn under våren, säger Göran Hedefalk.

Göran Hedenfalk på uppdragskontoret tycker att förskolegrupperna kan öka med ett barn per avdelning. Detta trots att kommunen har i uppdrag att minska förskolegrupperna. Det har även beställts fyra baracker som ska fungera som förskolor för cirka 380 barn, de kommer i slutet mars.

Pia Sparreskog är chef för förskoleenheten och hon anser att problemet bör lösas med fler lokaler istället för fler barn i barngrupperna.

- Vi har signalerat om att vi behöver en utbyggnad. 160 barn kanske inte låter så mycket men det är inte ett barn här och ett barn där. Vi har ju fulla grupper överallt, och där vi inte har det så finns det något skäl till det, säger Pia Sparreskog.

ja om det stoppas in fler barn i de befintliga barngrupperna kommer alltså bristen av förskoleplatser vara till hälften löst vid årsskiftet. Om de beställda barackerna byggs kommer problemet vara löst i slutet av mars.

Birgitta Sennerdal är en av dem som sökt förskola för sin dotter i januari men som inte fått reda på om hon fått plats än. Hon tycker att det är jobbigt att inte veta om hennes dotter fått plats eller inte.

- Det är ju en osäkerhet. Jag vill ju gärna ha en dagisplats åt min flicka i januari, men jag vet inte om det kommer att gå. Om jag inte får dagisplats så kan jag inte plugga under våren. Jag måste veta det först, säger Birgitta Sannerdal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".