Lång väntan för psykiskt funktionshindrade

Uppsala kommun har valt att ha färre ombud för psykiskt funktionshindrade än vad den kan få statsbidrag för. Samtidigt är det en lång kö till ombuden som är viktigt stöd för personer med allvarliga psykiska funktionshinder.

De psykiskt funktionshindrade ska kunna vända få hjälp av de personliga ombuden för att kunna få hjälp med alla kontakter med socialtjänst, läkare eller försäkringskassa. Bo Lidblad är ett av de tre personliga ombuden:

- Vi räcker inte till och vi har haft jättemånga som söker oss för att kunna få sina rättigheter tillgodosedda i samhället, säger han.

Bo Lidblad tar emot i det lilla kontoret, där en vit gardin skyddar från insyn. Telefonen ringer ofta under intervjun, som vanligt hos honom och de andra ombuden.

Det de ska göra är hjälpa personer med allvarliga psykiska funktionshinder så att de får rätt vård och stöd, bland annat genom att stötta dem i kontakten med till exempel läkare, de som kan ordna bostad, eller arbete.

Och utan sån hjälp har många det svårt menar Bo Lidblad:

- Man ska själv fylla i blanketter kunna argumenter kring allting det här, det är svårt att göra för enskilda människor som är sjuka, säger han.

Kommunens egen utvärdering visar att de personliga ombuden varit ett viktigt, ibland avgörande stöd, för att de de har kontakt med ska få det stöd av samhället de har rätt till, men att dagens tre ombud inte räcker.

Idag står ett tjugotal personer på kö till ombuden - de får troligen vänta minst ett halvår. En orsak till det är att Uppsala kommun 2003 drog ner på de personliga ombuden till tre. Detta trots att staten betalar den största delen av deras lön och att kommunen har rätt till bidrag för fem och ett halvt ombud.

Anna-Britta Hedström på länsstyrelsen, som håller i statsbidragen, tycker också att Uppsala har får få ombud idag.

Randi Graungaard, vänsterpartistisk ordförande i nämnden för vuxna med funktionshinder, som ansvarar för ombuden, säger att hon tror att ombuden inte främst behöver bli fler, utan bättre på att släppa personer de hjälpt:

- Det är en ekonomisk fråga från vår sida, vi har inte ett flöde av ärenden igenom, säger hon.

kontakta reportern:

lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".