Obligatoriskt med brandvarnare till hösten

Det kommer att bli obligatoriskt med brandvarnare i alla fastigheter. Men redan innan den nya lagen införs, kommer Uppsala kommun i början av hösten att starta en kampanj för att försöka få folk att skaffa brandvarnare självmant.
Kommunen har haft liknande kampanjer förut, då man försökt uppmana uppsalaborna att installera en brandvarnare i hemmet. Den svenska Räddningstjänstlagen säger inte att alla fastigheter måste ha brandvarnare, utan bara att de bör. Trots det så har ett 20-tal kommuner i Sverige med Malmö i spetsen, sedan början av året redan satt in ett krav på brandvarnare. Hittills har det räddat cirka tio liv i bara i Malmö. Först senare i höst kommer en ny lag som med största sannolikhet kommer att kräva obligatoriska brandvarnare i hela landet, och i Uppsala län ligger Enköping och Håbo före. Där har man redan infört ett krav.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".