Rektor dömd för skattebrott

En rektor för en friskola i Uppsala har dömts för skattebrott efter att undanhållit mångmiljonbelopp för skattemyndigheten.
Friskolan har funnits sen mitten av nittiotalet och de skattebrott som dess rektor idag fälldes för gäller just skolans verksamhet. Enligt Uppsala Tingsrätt har han under många år systematiskt undanhållit skattemedel. Bokföringen har inte skötts löpande utan har gjorts först vid årets slut. Rektorn har då angivit ett lägre lönebelopp för de anställdas löner än dom faktiska. På det sättet har han hållit undan nästan 3 miljoner kronor. Det var vid en särskild inspektion som skattemyndigheten upptäckte de omfattande bedrägerierna. Själv har rektorn under rättegången sagt att han behöll pengarna som en buffert för eventuella framtida utgifter. Brottet har egentligen ett straffvärde på åtta månaders fängelse, men rätten menar att eftersom han inte är straffad sen tidigare och eftersom hans frånvaro från skolan skulle kunna ha negativa effekter på dess verksamhet, döms han till villkorlig dom med 200 timmars samhällstjänst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista