Kritik mot vårdares brist på utbildning

- Att vårdare på landets anstalter saknar utbildning är ohållbart. Det säger kristdemokraternas ledamot i riksdagen justitieutskott, brottmålsadvokaten Peter Althin, med anledning av Upplandsnytts granskning av kriminalvården.

Som Upplandsnytt rapporterade i morse saknar nästan var tredje vårdare på Åbyanstalten en obligatoriska grundutbildningen, och i hela landet handar det upp till 400 outbildade vårdare.

Vårdarna på landets fängelser ska senast ett halvår efter att de börjat sin anställning gå kriminalvårdens grundutbildning KRUT- utbildningen som är flera månader lång innehåller delar som beteendevetenskap, etik och juridik och vilka rättigheter och skyldigheter fångarna har. Men många fångar möter i dag outbildad personal.
Inom kriminalvården i uppsala län är det 30 av 136 anställda som inte genomgått KRUT-utbildningen, den som anses nödvändig för att vårdarna ska kunna utföra sitt arbete. På Åby är det nästan var tredje.

Riksdagsledamoten Peter Ahltin som själv har stor erfarenhet av kriminella i sitt jobb som advokat menar att det är nödvändigt med utbildning för att kriminavårdarna ska känna till vilka regler och ge stöd till varje enskild fånge.

Upplandsnytt har sökt jutsiteminister Tomas Bodström för en kommentar, men han vill inte ställa upp. Hans pressekretarer låter hälsa att utbildningen är en fråga för kriminalvården.

Reporter: Jonas Alsgren
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".