Stora skillnader på lunchpriser i länet

75 kronor. Det ska en rejäl lunch på restaurnag kosta, är det billigare finns risk att de anställda inte får ordentlig lön. Det menar Hotell och restaurangfacket, HRF.

Knappt några lunchrestauranger i länet tar så mycket för sin lunch. Carina Wendle, ombudsman på HRF med ansvar för bland annat Uppland, säger att om en rejäl lunch kostar 60 kronor är arbetsgivaren troligtvis inte seriös.
- En bit är ju då att man har anställda som inte har vita löner eller är försäkrade, säger hon.

Enligt HRF är 75 kronor rimligt. De har räknat på råvaror och arbetsinsats för en riktig vällagad lunch, med ordentliga råvaror, dricka och bröd och sallad. Då ska den kosta såpass om arbetsgivaren också betalar skatt, moms och inte importerat drickan olagligt, vilket förekommer.

En rundringning som Upplandsnytt gjort visar att en dagens lunch i genomsnitt kostar 72 kronor i Uppsala, 62 kronor i Enköping och 57 kronor i Tierp. Att det är billigare utanför Uppsala betyder inte att de är mindre seriösa, snarare handlar det om typen av lunchmat. Men överhuvudtaget är det få ställen som tar 75 kronor eller mer för sin mat.

HRF genomför just nu en kampanj på flera ställen i Sverige för att uppmärksamma gäster på att för låga priser kan vara dåligt för de anställda. Carina Wendle tycker att det är rätt att lägga ett stort ansvar på kunden.
- Jag tror att det är väldigt viktigt att man själv tänker på hur man vill ha det som anställd, att man kan få en lön som man kan leva på och att ha en försäkring på sin arbetsplats.

Kontakta reportern
ulrika.hyllert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".