Riksdagsledamöter olika aktiva

Harald Nordlund, folkpartistisk riksdagsledamot från Uppsala län hör till landets flitigaste när det gäller att skriva motioner och hålla muntliga anföranden i Riksdagen. Minst aktiva är de socialdemokratiska ledamöterna.
Sedan i höstas har Harald Nordlund skrivit 36 motioner, ställt 22 frågor till ministrarna och gjort 37 anföranden från riksdagens talarstol. Det gör att han hamnar på sjätte plats bland landets flitigaste riksdagsledamöter. Det visar en genomgång som Dagens Nyheter gjort. Jämfört med de andra ledamöterna från Uppsala län är Nordlund betydligt mer aktiv. Kristdemokraten Mikael Oscarsson och moderaten Per Bill har till exempel bara hälften så många motioner och anföranden. Allra lägst aktivitet har de socialdemokratiska ledamöterna Tone Tingsgård, Björn Kaaling och Mats Berglind. Mats Berglind har sen i höstas inte skrivit en enda motion och bara hållit två muntliga anföranden i kammaren. En förklaring är enligt Mats Berglind att de är så många i partiet: - Vi är ju mellan sex och åtta personer i varje utskott och vi delar upp arbetet mellan oss, vilket gör att vi inte får samma utrymme i kammardebatterna, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".