Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hemtjänsten granskas i Uppsala

Äldre kvinnor tycker oftare än män att de får för lite hjälp från äldreomsorgen, och de är oftare missnöjda med den hjälp de får. Det visar en rapport från Socialstyrelsen. Uppsala kommun ska nu undersöka om kvinnor faktiskt får mindre hjälp än män med samma behov.

Får äldre män hjälp med att städa, laga mat eller handla, samtidigt som äldre kvinnor förväntas klara sånt själva?

Så kan det vara, menar socialstyrelsen i en rapport. Intervjuer med äldre visar att kvinnorna oftare än männen vill ha mer hjälp än de får, och oftare är missnöjda med hjälpen. Socialstyrelsen menar att en förklaring kan vara att kommunerna lägger ribban högre för när kvinnor ska få hjälp.

Ingeborg Göterfors är 83 år och bor strax utanför Uppsala. Hon har själv ingen hemtjänst och tror att det här mycket väl kan stämma:

- Jag tror de hellre går hem till karlarna och hjälper dom, för de räknar med att kvinnorna klarar sig själva.

Uppsala kommun ska nu undersöka om kvinnor och män här bedöms på samma sätt när kommunen beslutar om de ska få hjälp och vilken hjälp de ska få av till exempel hemtjänsten. Äldrenämnden väntas nästa vecka bestämma att tjänstemännen ska gå igenom alla beslut som fattats om olika typer av stöd.

83-åriga Ingeborg Göterfors, tror att om kvinnor får mindre hjälp idag så kan en orsak vara att de ofta drar sig för att be om hjälp:

- Så länge de på något vis kan klara sig själva, så vill de göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".