Kommuner lyssnar inte på äldre

Kommuner lyssnar för lite på äldre människors behov och situation. Det säger Gunhild Hammarström professor i sociologi vid Uppsala universitet.

- Min uppfattning är väl att man generellt är för lite lyhörd för gamla människor och gamla kvinnors behov, att man inte kan sätta sig in i hur det är, säger hon.

En rapport från socialstyrelsen visar att äldre kvinnor oftare än männen vill ha mer hjälp än de får från kommunen och oftare är missnöjda med hjälpen.

Och som Upplandsnytt berättade i morse så menar socialstyrelsen att en förklaring kan vara att kommunerna lägger ribban högre för när kvinnor ska få hjälp. Uppsala kommun väntas snart besluta att undersöka om det är så här.

Gunhild Hammarström, som har gjort djupintervjuer med äldre män och kvinnor som har hemtjänst i Uppsala menar att kvinnor kanske kan dra sig längre för att be om hjälp- medan de män som hon pratat med tycker att det är naturligt att få hjälp:

-   Och så hänvisar dom till sin ålder och kanske också till sina funktionsnedsättningar medan kvinnorna mera säger: ”ja det hade varit bättre om jag inte behövt hjälp”.

Hon säger också att en orsak till att kvinnor är mer missnöjda också kan vara att de värderar hemmet högre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".