Fyra tonåringar häktade för grov våldtäkt

De fyra unga män, 16-19 år gamla, som misstänks för en gruppvåldtäkt på en 13-årig flicka häktades igår. Två av dem ska också ha hotat en kompis till flickan till livet eftersom kompisen uppmanat flickan att anmäla brottet.
Jouråklagare Peter Axelsson är mycket förtegen om fallet, men säger till Upplandsnytt att flickan har uppgett att fem personer har förgripit sig på henne. Hon har också pekat ut fyra misstänkta, två 19-åringar, en 18-åring och en 16-åring som greps på fredagen av Norrtäljepolisen. I lördags häktades de bakom stängda dörrar, på sannolika skäl misstänkta för grov våldtäkt. Övergreppen ska ha skett en natt i början av april i en lägenhet. Flickan trodde att det var en fest där, men när hon kom dit fanns bara de fem där. Först i början av veckan polisanmälde flickan händelsen. Hon hade då anförtrott sig åt en kamrat som i sin tur uppmanat henne att gå till polisen. På något sätt fick de misstänkta reda på det. En av 19-åringarna och 16-åringen hotade då kamraten till livet. Enligt de två 19-åringarnas advokater förnekar 19-åringarna brott, och anser att anklagelserna är grundlösa. Närmare två månader har gått sedan gruppvåldtäkten ska ha skett. Då kan det vara mycket svårt att säkra teknisk bevisning eller belägga våldtäkten medicinskt. Jouråklagare Peter Axelsson vet inget om hur den 13-åriga flickan mår idag. Åtal väcks på fredag den 14 juni i Norrtälje tingsrätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".