Försäkringskassepengar dröjer länge

Försäkringskassan tvingas nu tillfälligt minska öppettiderna på kundtjänstkontoren runt om i länet. Istället ska personalen jobba med ansökningar till bland annat föräldrapenning. Just nu väntar nämligen tusentals personer i länet på att deras ansökningar ska handläggas och försäkringskassan tror inte att alla kommer att få pengar före jul.

Från och med måndag och fram till den 20 januari nästa år kommer Försäkringskassekontoren i länet bara ha öppet två timmar om dagen för besökare. 10-12 på måndagar, onsdagar och fredagar å 13-15 på tisdagar och torsdagar.

Övrig tid ska personalen arbeta med att minska jättehögen av mer än 10 000 ansökningar om tillfällig föräldrapenning och annat. Att det blivit så här beror på datorproblem, det berättar försäkringskassedirektör Eva Maria Magnusson.

- Problemet uppstod framför allt i samband med att vi fick en ny version av ett datasystem.

Men trots att fler kommer att arbeta med ansökningar så kommer alla inte att få pengar innan jul.

- Jag är rädd att vi inte lyckas fullt ut, säger Eva Maria Magnusson.

- Vad vill du säga till dem som drabbas?

- Vad jag än säger så känns det nog närmast som ett hån. att vi som myndighet inte klarar av det här är helt oacceptabelt.

Mehrdad Saiehban är en av de som drabbats av försäkringskassans långa handläggningstider.

- Jag blev ensam förälder och det var saker om underhåll och barnbidrag som skulle flyttas till mig. Det tog tre månader.

- Vi har hört om långa väntetider i flera år. Ni anställer nya handläggare, hur kommer det sig att det här sker igen ändå?

- Det är oacceptabelt. Vi hade kommit så långt i länet att vi inte hade väntetider och jag kan inte försvara att det här inträffat, säger försäkringskassans länsdirektör Eva Maria Magnusson.

Kontakta reportern:

magnus.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".