Skolkök utan tillstånd i många år

En av de största grundskolorna i Uppsala kommun, Björklinge kyrkskola, har under lång tid haft ett skolkök som saknar tillstånd för livsmedelshantering. Rektorn Kristina Söderlund tycker att kommunen tagit för lång tid på sig för att åtgärda problemen och har avsagt sig ansvaret för både arbetsmiljö och livsmedelshantering i köket.

- I och med att jag inte kan göra något åt arbetsmiljön och livsmedelshanteringen utan en ombyggnad så avsade jag mig delegationsansvaret. Det är den fastighetsansvarige som har ansvaret för att besluta om en ombyggnad, säger rektor Kristina Söderlund.

Björklinge kyrkskola har 570 elever och är med det en av dom största grundskolorna i Uppsala kommun. Men köket har under många år varit trångt och svårt att arbeta i och har inte varit godkänt för att hantera livsmedel, men eftersom ingen inspektion skett på flera årtionden har verksamheten bara flutit på.

Efter att Kristina Söderlund i år tillträdde som rektor fick hon besked från miljökontoret att köket inte kommer att få godkännande att fortsätta med mathantering och hon tog då steget att avsäga sig ansvaret för köket till sin närmast överordnade chef eftersom hon inte hade makt att påverka en ombyggnad. Bland annat är det utrymmena då man tar emot matleveranserna som är för små, säger kökets husmor Gunilla Pajunen.

- Det är lätt att göra sig illa och det händer att vi gör det. Vi slår i knogarna när dörrhålet inte är bredare än vagnarna, säger hon.

Rektorn tycker att det är dags att kommunen ser till att ombyggnaden blir gjord. Hans Burström, chef för kommunens fastighetskontor, säger att problemen kommer att åtgärdas under nästa år.

- Jag är övertygad om att hon kommer att kunna ta tillbaka sitt ansvar i lugn och ro. Det är möjligt att hon tycker att det tagit lång tid, men vi jobbar så hårt vi kan, säger han.

Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".