Lättare låna böcker för skolklasser

Uppsala kommun tänker nu ändra på de kritiserade reglerna för hur grundskolorna får låna böcker från biblioteken. Både skolpersonal och bibliotekarier har varit missnöjda med hur det fungerar i dag.

Upplandsnytt har tidigare berättat om det missnöje som funnits, bl a hörde personal på skolan Växthuset i Gottsunda till de kritiska.

Kritiken gällde framför allt att varje skola har hört till ett skolbibliotek och inte fått låna böcker från andra bibliotek. Dessutom har det varit missnöje med systemet med att det kostat en summa pengar varje gång skolorna använt bibliotekens tjänster.

Nu är tanken att prislapparna ska tas bort och att det blir möjligt att låta från vilket bibliotek i kommunen varje skola vill.

Själva principen att också skolor utan eget bibliotek ska få tillgång till böcker och bibliotek, det är alla överens om är bra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".