Tungt för lastpersonalen på Arlanda

Personalbrist till följd av nedskärningar gjorde i början av december att det blev ovanligt stora påfrestningar för de som lastar bagage och gods på Arlanda. SAS ground service, ett av bolagen som sköter lastningen, får nu kritik för sitt sätt att hantera personalfrågorna.

Vid terminal fem på Arlanda står ett flygplan redo för att lastas. För de som lastar bagage ingår en hel del tunga lyft och under en hel dag kan en arbetare få lyfta sammanlagt femton ton. Många bland lastpersonalen på Arlanda mår dåligt och sjukskrivningarna ökar efter den senaste månadens nedskärningar.

-Jag mår dåligt och det gör många andra också. Endel har fått gå ner till 75 procent och andra har fått sparken, säger lastaren Kent Dorby som har 20 år i yrket.

Att fler får jobba på deltid och på tyngre arbetspass än tidigare kan straffa SAS Ground service i längden. Det tror lastaren Kent Dorby som menar att den nu förda personalpolitiken skapar osäkerhet bland dom som jobbar. Upplandsnytt har varit i kontakt med flera som har samma uppfattning men som inte vill uttala sig i media.

Jan Lahti som är chef för ramptjänsten säger att det är en svår situation för bolaget att klara av konkurrensen i den hårt pressade flygbranschen och samtidigt ge dom bästa förutsättningarna för personalen. Han berättar att de senaste nedskärningarna blev för hårda och att bolaget till slut blev tvungen att ta tillbaka en del folk för att kunna klara av sina åtaganden. Men fortfarande ser han positivt på åtgärden att gå ner till 75 procent i arbetstid för att lastarna.

-Vi är tvugna att ha nöjda medarbetare, men vi måste också anpassa oss till ekonomiska verklighet vi lever i, säger Kent Dorby

-Alla stationer pressas utifrån den svåra konkurrenssituationen som är just nu. Men det är vi som får betala priset för det, säger Kenneth Grampe som är ombudsman på Transportarbetareförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".