Omfattande kontroller av restauranger

En ny lag om livsmedel kommer från den första januari att kräva mer av de verksamheter som hanterar mat. Alla restauranger, skolkök och nu även mindre kök som tidigare inte kontrollerats måste nämligen omgodkännas och nyregistreras.

Ett exempel på kök som tidigare inte omfattats av lagen, men som från och med årsskiftet gör det, är Åsa Schröder-Annerstens eget kök hemma. Där lagar hon mat till det lilla dagiset Röda Stugan i Berthåga i Uppsala.

Röda Stugan är ett föräldrakooperativ. Där finns 18 barn och maten lagas hemma hos Åsa och 12 andra familjer. Tidigare har sådana här verksamheter inte granskats av livsmedelsinspektörer men från och med årsskiftet måste bland annat Åsas kök registreras av kommunen, allt för att försäkra sig om barnens hälsa.

Exakt hur inspektionerna av sådana här kök kommer att gå till är inte klart. Kommunerna planerar just nu och lägger upp en strategi för hur det hela ska fungera. Men en sak är säker, de ställen som tidigare redan godkänts av kommunerna som  restauranger och skolkök bland annat,  kommer nu att behöva omgodkännas. Det gör man genom att titta på lokalerna och genom att kolla att den som driver verksamheten har ett så kallat egenkontrollprogram. I Uppland handlar det om flera tusen verksamheter som ska genomgå den här kollen, och dessutom så tillkommer bland annat såna kök som Åsa Schröder-Annerstens.

-Vi har sagt att dagiset måste köpa in termometrar om vi ska leva upp till de nya kraven. Men annars tycker jag inte att de nya reglerna känns svåra att följa, de flesta följer vi redan idag, säger Åsa Schröder-Annerstens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".