Arbetsmiljöverket ska granska nedskärningar på Arlanda

Arbetsmiljöverket kommer på onsdag att granska de nedskärningar som genomförts av SAS Ground Service (SGS) bland lastpersonalen på Arlanda flygplats. Frågan som ska utredas är om bolaget på ett otillåtet sätt planerar in övertidsarbete bland lastarna.

- Huvudskyddsombudet på SGS har kontaktat oss eftersom de upplever en kraftig arbetsbelastning. Det handlar om att bolaget tar ut övertid på ett sätt som kanske inte är helt enligt reglerna, det säger Reyan Blomberg som är inspektör på Arbetsmiljöverket.

I morse kunde du i Upplandsnytt höra om missnöjet mot nedskärningarna bland lastarna på Arlanda där ett 90-tal arbetare fått gå över till deltid. Samtidigt har lastarna fått ett mer pressat arbetsschema.

Enligt arbetsgivaren SAS Ground Service (SGS), ska schemaläggningen nu passa ihop bättre med rusningstrafiken på Arlanda. Åtgärderna sägs vara nödvändiga för att klara av konkurrensen.

I övermorgon kommer alltså Arbetsmiljöverket granska om arbetsgivaren på ett otillåtet sätt planerar in övertidsarbete för att klara av verksamheten.

- Det är inte tillåtet att planera in övertid. Vi vet inte om det är så idag men det ska vi ta reda på, säger Reyan Blomberg, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Erik Persson
erik.persson@sr.se