Dagarna räknade för omstridde länspolismästaren

Rikspolischefen Stefan Strömberg har idag meddelat att han inte vill att Uppsalas omstridde länspolismästare Göran Lindberg ska få ett förlängt förordnande.

Göran Lindbergs tid som länspolismästare har kantats av konflikter med främst den egna personalen, där många haft oerhört lågt förtroende för honom.

När han förordnande som länspolismästare gick ut förra gången, för tre år sedan var det många som försökte få bort honom.

Såväl polisfacket som en enig polisstyrelse och en grupp med flera av länets ledande kommunpolitiker talade i förväg om att de ville att Lindberg skulle bort. Trots det fick han förlängt efter att rikspolischefen gett honom sitt stöd.

Den här gången hans förordnande varit på väg att ta slut har uppståndelsen inte varit lika stor. Fast åtminstone facket är minst lika kritiskt som tidigare och vill bli av med honom. Bland annat tycker de att polismyndigheten är toppstyrd och att medverkan med personalen är för dålig.

Och nu på eftermiddagen har rikspolischefen meddelat polisstyrelsen i länet att han inte vill att Göran Lindberg ska få förlängt förordnande utan att tjänsten som länspolismästare ska utlysas. Senare meddelades också att Göran Lindberg lämnar sin tjänst den 28:e februari nästa år.

Vi har inte kunnat länspolismästaren eller rikspolischefen för en kommentar.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".