Lindberg slutar - poliser nöjda.

"Byte av polischef förbättrar myndigheten"

Att länspolismästare Göran Lindberg slutar i februari nästa år gör att polismyndigheten får en möjlighet att fungera bättre. Det menar idag Polisförbundet i Uppsala.

Stämningen inom polisen har bara blivit sämre de senaste åren och flera har sagt att de inte ville jobba kvar om Göran Lindbergs förordnande skulle förlängas, säger säger ordföranden i Polisförbundet , Gunnar Elrud.

- Det är många som den senaste tiden sagt att de står ut nu eftersom de hoppas på en ny ledning i vår. Om det inte blir så har de hotat med att sluta, säger Gunnar Eltud.

Polisfacket har önskat det länge, och som Upplandsnytt kunde berätta igår så kom då beskedet att rikspolischefen Stefan Strömberg talat om att han inte vill att Göran Lindbergs förordnande förlängs. Lindberg kommer att sluta sista februari.

Under sin tid som länspolismästare har han uppmärksammats för bland anant sitt jämställdhetsarbe, med det mesta har handlar om konflikter med de anställda som enligt flera undersöknignar haft väldigt lågt förtroende för honom.

På senare tid har kritiken inte varit lika högljud. Men enligt Gunnar Elrud har det berott på att folk inte vågat prata.

- Man anses vara obekväm. Och det sägs att man kan få lite svårare att avancera inom myndigheten, och visst lite det lite sanning i det, säger Gunnar Elrud.

För tre år sedan fick Göran Lindberg förlängt förordnande trots att polisstyrelsen, polisfacket och flera ledande kommunpolitiker ville ha bort honom, men nu - när han suttit de sex plus tre år som det är normalt att man får sitta - är det alltså slut. Nu ska tjänsten som länspolismästare utlysas.

- Jag hoppas på en bättre efterträdare. Jag är inte besviken över det här beslutet, säger Göran Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".