Bibliotek får det sämre nästa år.

Stora försämringar väntar biblioteken

Stängda bibliotek, färre nya böcker och höjda avgifter. Flera försämringar väntar nästa år för biblioteksbesökarna i Uppsala län. Det visar en kartläggning som Upplandsnytt gjort. Värst är situationen på biblioteken i Uppsala där besparingarna nästa år kommer att märkas.

Under flera år har bibilioteksbesökarna i länet fått känna av stora försämringar med stängda bibliotek och minskad service. 2006 blir ett år då den negativa trenden fortsätter.

* KNIVSTA - där dras bokbussen in och boende på landsbygden kommer inte längre få besök på sina gårdar.

TIERP - biblioteken i Tobo, Mehedeby och Månkarbo stängs - en bokbuss kommer bara komma två gånger i månaden.

ÖSTHAMMAR - Där stängs biblioteketet i Hargshamn.

I Enköping och Älvkarleby har man de senaste åren tvingats stänga bibliotek och minska på personal. Det slipper man nästa år. Däremot blir det ingen uppräkning av de så kallade mediaanslagen, alltså den pott pengar biblioteken har att för att köpa nya böcker och andra medier. Anders Loman är bibliotekschef i Enköping.

- Vi får ju färre böcker. Det är tråkigt eftersom efterfrågan har ökat på andra medier också, typ CD-böcker, musik och film, säger Anders Loman.

Värst blir det i Uppsala
Sämst nästa år ser det ändå ut i Uppsala. Löneökningarna och hyreshöjningarna väntas bli mycket större nästa år än de 1,5% som anslagen höjs och därför måste man spara pengar på en rad områden.

Biblioteket i Nyby kommer troligtvis att slå igen, det blir kraftigt höjda avgifter för den som lämnar in böcker för sent och mediaanslaget nästa år minskar i Uppsala med en halv miljon kronor.

Marie-Louise Riton är bibliotekschef i Uppsala.

- Jag tycker det är olyckligt när man tvingas nagga mediabeståndet i kanten. Det är ju själva kärnan i vår verksamhet. Har vi inget att erbjuda så blir det inte lika attraktivt att komma hit, säger marie-Louise Riton.

Och att det kommer att bli färre nya boktitlar på Uppsala stadsbibliotek nästa år är förstås inte populärt bland besökarna.

- Det är dåligt. Böcker är viktigt att man ger pengar till, säger en besökare som vi pratar med på Uppsala Stadsbibliotek.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".