Enköpings kommun förlorade momstvist

Det är nu helt klart att Enköpings kommun inte får tillbaka 18 miljoner kronor i moms, efter en segdragen tvist med Skatteverket. Regeringsrätten har beslutat att inte ta upp fallet, och kammarrättens dom som innebar att kommunen ska betala moms 18 miljoner i moms för ett bygge står fast.

- Som gammal revisor så är jag inte förvånad över att regeringsrätten inte tänker ta upp fallet. Det är mycket sällsynt att liknande mål tas upp i regeringsrätten, säger Enköpings finanskommunalråd Åke Hedén (c).

Tvisten har pågått sen 1993, och handlar om ifall Enköpings kommun hade rätt att dra av moms när äldreboendet Ljunggården byggdes 1993. Samma år slog regeringsrätten fast en ny regeltillämpning för byggandet av äldreboenden, nämligen att om bostäderna hade så hög standard att de hade egna rum och kök så fick man inte dra av momsen.

Skattemyndigheten i Uppsala län krävde då att den nya tillämpningen skulle gälla också bygget av Ljunggården som redan var klart, medan man på andra håll i landet bara tillämpade regeln på byggen som gjordes efter regeringsrättens utslag.

Men att momspengarna inte betalas tillbaka påverkar inte kommunen nämnvärt.

- Kommunen har redan betalt detta. Regeringsrättens beslut innebär bara att vi inte får tillbaka pengarna, säger Åke Hedén.

Magnus Gustafsson
magnus.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".