Storpublik då nobelpristagarna besökte Uppsala

Flera av årets Nobelpristagare har besökt Uppsala och universitetet i dag. Fredspristagaren Mohamed ElBaradei från Egypten deltog vid en välbesökt debatt i universitetsaulan om faran med kärnvapenutvecklingen. Han var bekymrad över att det är allt fler länder som skaffar kärnvapen.

- Vi lever i en mycket farlig värld. Mentaliteten från kalla kriget där man förlitar sig på kärnvapen för sin säkerhet finns kvar, sa han.  

Efter det kalla kriget har vi fortfarande inte hittat ett system för nationell och gemensam  säkerhet, menade ElBaradei. Och på frågan varför vissa stater ska gå med på att minska på sina kärnvapen när man ser att andra stater vägrar att gå med på inspektioner svarade nobelpristagaren att mänskligheten måste välja väg.  

Han sa att han blivit förskräckt när han fått klart för sig att president Bush eller president Putin på bara 30 minuter skulle kunna dra i gång kärnvapenanfall som innebär förstörelse av hela civilisationen. Det här är utmaningen för framtiden, sa han, för forskare och politiker, ja alla.

- Vi måste tänka på hur vi kan ha ett system där alla känner sig säkra utan hotet av kärnvapen som kan förstöra vår civilisation på några minuter, sa han.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".