Grova hot mot forskare

I morgon presenteras Uppsala universitets granskning av professor Eva Lundgrens forskning. Ända sedan granskningen inleddes har både hon själv och hennes kollegor på avdelningen för samhällsvetenskaplig genusforskning hotats.

När granskningen nu blir offentlig finns risk att det blir en ny våg av hot. Forskaren Åsa Eldén arbetar på avdelingen och har fått ta emot hot. Hon säger att som feministisk forskare får man hot då och då men inte alls på det här sättet. 27 stycken som var riktigt allvarliga anmäldes till polisen.
- Det som är nytt är hur intensivt det är och hur allvarligt och grovt det är. En del av de här handlar om kroppsliga hot, alltså ”era liv är värdelösa” och såna saker, säger hon.

Avdelningen som håller till i Engelska parken är liten, idag arbetar bara åtta personer där. I korridoren där de sitter är det bara ett par få rum. Rummet bredvid Eva Lundgrens delas av Åsa Eldén och projektassistenten Tanja Joelsson. Det var efter att dokumentären Könskriget sändes i SVT i våras som det började komma en del hot per mail och telefon. Men det var inte förrän universitetet bestämde sig för att granska Lundgrens forskning som det både blev fler och grövre hot. Personalen har velat låsa korridoren och sen ett par veckor tillbaka krävs passerkort till avdelnigen.

Susanne Siewertz, säkerhetschef på universitetet tror inte att det blir lika mycket hot den här gången men de har vidtagit åtgärder inför presentationen av granskningen imorgon.
- I dagsläget bedömer jag inte att det finns något speciellt hot, men vi har gjort förberedelser om situationen skulle ändras, säger hon.

Kontakta reportern
ulrika.hyllert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".