Försenade böcker drar in stora pengar

Förseningsavgifter på böcker har blivit en allt viktigare inkomstkälla för biblioteken i Uppsala. Nästa år räknar man med att dra in över en miljon kronor på låntagare som missar återlämningsdatum.

Medan andra kommuner snabbt skickar ut påminnelser väntar biblioteken i Uppsala över en månad och under tiden tickar låntagarens räkning på.

Varje år är det flera tusen personer i Uppsala som får betala förseningsavgifter för sina böcker, något som blir ännu mer kännbart nästa år då förseningsavgiften höjs kraftigt. Den som t ex haft tre böcker en vecka över tiden får betala 21 kronor istället för nio, som i dag. Enligt bibliotekschefen i Uppsala, Marie-Louise Riton, är syftet med höjningen att få in mer pengar.

Totalt handlar det om stora belopp. Nästa år budgeterar biblioteken i Uppsala med att dra in 1, 1 miljon kronor på förseningsavgifter, det är 400 000 kronor mer än i år.

Någon direkt brådska med att påminna låntagarna om att deras böcker måste återlämnas har man inte, trots att det för den enskilde blir dyrare för varje dag som böckerna inte lämnas tillbaka. I Uppsala väntar man en hel månad innan den första påminnelsen skickas ut vilket är betydligt längre än i andra kommuner i länet.

Att ni väntar, har det något att göra med att ni vill ha in pengar till budgeten?
- Nej.

Varför väntar ni så länge då?
- Jag kan inte svara riktigt på varför vi gör det säger, Marie-Louise Riton.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".