En tredjedel ska bort.

Gyros varslar om uppsägningar

Bioteknikföretaget Gyros i Uppsala gör sig nu återigen av med personal. För två år sen tvingades var femte gå, och nu försvinner var tredje av de 65 anställda.

- Vi har varslat tjugo personer, och resultatet är att 20 personer har lämnat bolaget, säger Jan Würtz, VD för Uppsalaföretaget.

- Att ni krymper, betyder det att företaget är på väg bort?

- Nej, definitivt inte.

Bioteknikföretaget Gyros i Uppsala utvecklar bland annat analysverktyg för läkemedelsbolag och sedan företaget startade sin verksamhet år 2000 har investerare satsat nästan en miljard kronor i bolaget för att det ska kunna ta fram säljande produkter till marknaden.

Men pengarna från investerarna har börjat sina och därför tvingas man nu göra sig av med anställda. Samtidigt upphör man med en del av sin forskningen och lägger ner verksamhet som man satsat mycket pengar på.

Det är bara två år sedan företaget senast gjorde sig av med personal. 2003 sades var femte anställda av de dryga 100. Den här gången berörs anställda på både forskningsavdelningen och försäljningsavdelningen.

- De som lämnat företaget har fått en överenskommelse. En frivillig sådan, säger VD:n Jan Würtz.

Bioteknikenbranschen i Uppsala omfattar i dag cirka 50 företag och har runt 5000 anställda. Branschen har växkt så det knakade och investerarna har pumpat in miljarder. Men under de första åren på 2000-talet har det gått trögt. I år har däremot varslen minskat rejält och enligt Stefan Tjärnback, analytiker på Länsarbetsnämnden i Uppsala, syns en ljusning inom bioteknikbranschen.

- Den mår bättre nu än de senaste åren, säger Stefan Tjärnback.

Företaget Gyros har än så länge bara gjort förlust och det dröjer enda till 2008 eller 2009 tills företaget på bred front kommer att marknadsföra sina prudukter till läkemedelsbolagen. Frågan är då om företaget kommer att tvingas göra sig av med ännu fler anställda?

- Man kan aldrig säga nej, men inte som jag ser det i alla fall, säger VD:n Jan Würtz.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".