Kriss slutar med pälskläder

Klädbutikskedjan Kriss, med huvudkontor i Länna öster om Uppsala, har nu bestämt sig för att sluta sälja plagg med pälsdetaljer.

Kriss har ett 15-tal butiker i Sverige, och djurrättsaktivister har under hösten fört en kampanj mot företaget, främst med demonstrationer och flygblad - men några butiker har också till exempel fått skylfönster krossade.

För bara en och en halv vecka sedan sade företagets VD Torgny Nilsson att man skulle fortsätta med pälsdetaljer på sina kläder.

- Våra kunder har uppskattat oss och stöttat oss. Vi följer internationella konventioner och svens lagar, sade då Torgny Nilsson.

- Har ni några planer på att sluta sälja pälsprodukter?

- Nej, det har vi inte, sade han säkert.

Men nu har Kriss alltså tagit beslut om att ta bort pälsdetaljerna. Detta på grund av, som man säger, trakasserier och utpressning. Paul Kespe är inköpsansvarig på Kriss.

- Vi tar det beslutet av hänsyn till våra anställda och deras familjer. Det har skett en upptrappning av hot och vi vill inte äventyra säkerheten för vår personal, säger Paul Kespe.

Kontakta reportern
hakan.rehn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".