Ingen polisutredning mot chefsåklagare

Det blir ingen polisutredning mot chefsåklagare Eva Lundström i Uppsala. Hon anklagades hon för att under rättegången i det så kallade syrafallet ha undanhållit hemliga bandinspelningar.
För snart tre år sen dömdes 31-åriga Anna av Svea Hovrätt till tio års fängelse för att ha försökt döda sambo genom att hälla frätande syra på honom. Anna har hela tiden hävdat att hon är oskyldig. Efter rättegången har det föramförts kritik mot hur förundersökningen bedrevs. Bland annat anklagade Anna och hennes advokat Leif Ericksson chefsåklagare Eva Lundström i Uppsala för att under rättegången ha undanhållit hemliga telefonavlyssningar. Enligt Anna och hennes advokat innehöll bandinspelningarna material som talade till Annas fördel, och att försvaret inte fick reda på bandens existens förräns rättegången var över. Om detta skulle vara fallet hade åklagaren isåfall gjort sig skyldig till tjänstefel. Men Eva Lundström som var åklagare i fallet menar att banden inte innehöll något som skulle ha betydelse i målet. Hon är då skyldig att radera dessa, och behöver inte meddela försvaret. Riksåklagaren RÅ har nu utrett ärendet och beslutar att inte inleda någon förundersökning mot Lundström. Enligt RÅ finns ingen anledning att anta att chefsåklagaren gjort sig skyldig till brott.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista