Bo Sundqvist och Berit Hagekull

Eva Lundgren frias från misstankar

Professor Eva Lundgrens forskning bygger inte på lögner och påhittade historier. Det slog Uppsala universitet fast idag när de valde att fria henne från misstanken om vetenskaplig ohederlighet.

Den stora debatten började i våras när SVT sände dokumentären Könskriget där Eva Lundgren intervjuades om våld mot kvinnor, satanistiska nätverk och rituella barnamord.

Efter flera uttalanden i programmet ifrågasattes Lundgren av många som krävde att hon skulle granskas. Men granskningen handlar bara om Lundgren har hittat på något som rör hennes forskning, det är det som är ohederlighet, och om vi ska lita på vad Lundgren sa i TV kan Berit Hagekull (chef för samhällsvetenskapliga fakulteten som har ansvarat för granskningen) inte svara på.
- Det har inte varit granskarnas uppgift att ta reda på det, säger hon.

Eva Lundgren själv säger att hon är glad över att hon friades, och hon är inte oroad över att granskarna skriver att hennes forskning har stora brister.
- Det tar jag fullkomligt med ro, eftersom jag redan har blivit bedömd av så många sakkunniga och godkänd, säger hon.

När en sådan här granskning gjorts säger universitetets regelverk att om forskaren frias så är det rektors ansvar att forskarens rykte återupprättas. Rektor Bo Sundqvist säger att de snabbt ska förändra i vilket sammanhang Eva Lundgren arbetar. Efter en tidigare konflikt arbetar hon på en mycket liten avdelning.
- Jag hoppas att det ska leda till en avsevärd förbättring, att hon nu ska finnas i en mycket större vetenskaplig miljö där de kan ställa både besvärande och uppmuntrande frågor, säger rektor Bo Sundqvist.

Kontakta reportern
ulrika.hyllert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".