Mellansverige utan helikopter skandal tycker riksdagsmän

Det är skandal att det inte finns någon sjöräddningshelikopter stationerad i Mellansverige fram till i februari. Det säger kristdemokratiske riksdagsmannen Mikael Oscarsson från Uppsala.

Mikael Oscarsson är en av flera riksdagsledamöter som reagerat starkt på vad Upplandsnytt berätttade i morse.

- Det är skandal att vi nu i mellansverige inte har någon beredskap under 49 dagar har vi ingenting alls. Regeringen lyssnade inte på min varning när man lade ned sjöräddningen i Berga, säger han.

Sedan försvarets bas på Berga lades ner så har sjöfartsverktet haft ett tillfälligt kontrakt med försvaret om att de skulle ha en helikopter i Uppsala i stället, men i morse togs den ur bruk - och först i februari tar en civil entreprenör över.

Tills dess får helikoptrar kallas in från Visby eller till och med Finland om något händer. Det betyder att det kan ta längre tid innan man når de nödställda.

Men enligt sjöfartsverket, som ansvarar för sjöräddningen, ska man i alla fall klara målet att en nödställd i nittio procent av fallen ska nås inom nittio minuter. Centerpartiets riksdagsledamot Rigmor Stenmark.

- Men vem vill ligga i vattnet i nittio minuter om det händer en olycka, säger hon.

Ulf Hallström på sjöfartsverkets har bett försvarsmakten att ha kvar helikoptern i Uppsala till februari, men fick idag svaret att de inte har personal nog för att klara det.

Så någon helikopter här ser det inte ut att bli nu, men Ulf Hallström har idag ringt till Finland för de ska vara beredda på att Sverige kan komma att be om hjälp.

- Det är inget önskeläge på något sätt, men det är tillräckligt bra för att vi ska kunna klara av vår målsättning, säger han.

kontakta reportern

lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".