Kritik mot universitetet efter granskning

Uppsala universitet friar sig själva och har en för snäv definition av ohederlighet. Det menar Knivstabon Ann-Marie Morhed, föreståndare för Nationella sekretariatet för genusforskning, efter att granskningen av Eva Lundgren presenterades igår.  

Igår friades Uppsalaprofessorn Eva Lundgren från misstanke om vetenskaplig ohederlighet av Uppsala universitet. Men Ann-Marie Morhed, som var en av dem som krävde en granskning, menar att universitetet har en för snäv definition av ohederlighet. Det ska inte bara handla om huruvida man fuskat, ljugit eller förfalskat säger hon:

- Jag tycker att rektor kan ta sig en funderare på om inte vetenskapsrådets regler för ohederlighet eller avsteg från vetenskaplig god sed skulle kunna tillämpas i det här fallet. Man kan ju fundera på om det här inte är ett sätt för Uppsala universitet att  fria sig själv.

Det finns en djup klyfta mellan olika forskares uppfattningar vad som är god vetenskap. I granskningen kritiseras bland annat Lundgrens sätt att använda intervjuer och hur hon drar slutsatser, det inte god vetenskap menar man.

Ann-Marie Morhed och flera andra håller med om det. Samtidigt finns en mängd forskare som inte håller med, och som stöder Eva Lundgrens forskning och hennes sätt att forska. En av dem som är kritisk till Lundgren är professorn i Kulturgeografi Bo Malmberg från Uppsala. Han är en av många som nu använder granskningen för att visa att de andra forskarna har fel i sin uppfattning om vad som är god vetenskap.

- Den rapport vi fått nu är ju väldigt viktig. Den visar på att hennes centrala bidrag, dels normaliseringsteorin, dels ”Slagen Dam”, att de slutsatser hon drar där står på väldigt svag grund. Den här granskningen visar ju att det är svag vetenskap honpresterat.

Eva Lundgren själv är lika övertygad om faktiskt håller på med god forskning, hon avvisar bestämt granskarnas kritik.

- De hör till andra ämnen och helt andra forskningstraditioner och betyder faktiskt inte så mycket för mig, säger hon.

Rektor Bo Sundqvist säger att han är bekymrad över att klyftan mellan olika forskningstraditioner är så djup och den blev väldigt tydlig när granskarna gav sin syn och Eva Lundgren sin:

- Det tyder på att det behövs en intensiv diskussion om de basala krav som man ska ställa på forskningens kvalitet oavsett vilken forskningstradition man arbetar inom, säger Bo Sundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".