Främlingsfientlighet på Westerlundska i Enköping

Under hösten har det blivit alltmer oroligt mellan några av eleverna på Westerlundska gymnasiet i Enköping och de här oroligheterna har haft flera främlingsfientliga inslag. Nu försöker skolpersonalen få igång en dialog mellan eleverna för att lugna ner situationen.

-Man tänker ju att det inte finns nazister i lilla Enköping, men det är väl mest att man inte är van vid det, säger Emelie Ekblom, en av eleverna på skolan.

Det är ett par mindre grupperingar av elever på Westerlundska gymnasiet i Enköping som varit inblandade i oroligheter som haft endel främlingsfientliga inslag och efter att det här bara har blivit värre den sista tiden har skolan infört flera åtgärder.

Skolan för nu samtal med de berörda eleverna kring situationen och har förbjudit den speciella klädsel några av killarna på fordonsprogrammet hade på sig efter att den uppfattats som nazistisk. Jesper är en av dem som bar den  speciella klädseln, men han vill inte bli kallad nazist.

-Vi hade ju svart combat-keps och bomberjacka och det räknades som uniform när vi var för många som bar det. Jag bryr mig inte så mycket om vad andra tycker om det. Vi klagar ju inet när de går i likadana kläder. Jag tycker att det första invandrare får lära sig är att vi är nazister och rasister så det är inte så konstigt att de blir arga, säger Jesper.

Rektorn Jörgen Norman vill kunna hitta fler verktyg än de har idag för att kunna hantera den uppkomna situationen på ett professionellt sätt. Bland annat har han tagit kontakt med Fryshuset i Stockholm där det finns erfarenheter av att hantera liknande problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".