Linnékännare kritisk mot byggplaner

Uppsala universitets planer på en ny byggnad i Linnéträdgården får hård kritik av Linnékännaren Hans Odöö. Byggnaden, som bland annat ska inhysa café och souvenirförsäljning, kommer att framstå som en förfulande jättelåda i 1700-talsmiljön, menar Odöö.

- Jag reagerar starkt mot att man bestämt sig för att bygga ett 2000-talstrendig schabrak med platt tak som helt bryter mot 1700-talsmiljön. Det är obegripligt att man kan få en sådan idé, säger han.

Hans Odöö hade velat återskapa stall och vagnslider från 1700-talet, men så kommer det inte att bli. Det är Statens fastighetsverk som på Uppsala universitets uppdrag planerar att uppföra den nya servicebyggnaden, som ska stå klar till Linnés jubileumsår 2007.

- Den har en egen stil eftersom den inte tillhör byggnadsminnet. Det ska inte råda någon tvekan om vad som är 1700-tal och vad som är modernt, det säger Marianne Lindfors som är projektledare på Uppsala universitet.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".