Elever styr Linnéskolan

Nu har eleverna haft makten på Linnéskolan i Uppsala i en termin. I höstas började försöket där elever är i majoritet i skolans styrelse. Hittills är både elever och rektor nöjda, även om det här ännu inte inneburit några större förändringar.

- Man kan inte förändra jättemycket så här i början. Men vi får positiv respons av både elever och lärare, säger eleven Elin Svedare som är skolans styrelseordförande.

Sju elever sitter i den lokala styrelsen på Linnéskolan, och sex vuxna. Att eleverna är i majoritet är ett försök som ska pågå i två år. Den här första terminen tycker rektorn på skolan att det fungerat bra, och det gör eleverna också.

Frida Westberg, som är ordförande i elevrådet tycker att det är stor skillnad mot hur det var förut när eleverna var med i vad som hette skolkonferensen, men var i minoritet.

- Nu blir man mer intresserad eftersom jag vet att jag kan påverka mycket mer, säger hon.

Den lokala styrelsen beslutar om många stora frågor på skolan, men har inte makt över budgeten. Men de elever jag träffar i ett litet grupprum på skolan är nöjda med vad de har makt över. 

Fast hittills har den nya styrelsen inte beslutat om några större förändringar. Det mest konkreta är att de beslutat att skolan från nästa år ska ha en jultradition med en pysseldag och de har också börjat diskutera hur de kan få stopp på klottret i klassrummen.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".