Helikopterbrist oacceptabel enligt sjöräddare

Nu riktas ny och mycket skarp kritik mot att mellansverige saknar sjöräddningshelikopter fram till i februari.

Anders Jönsson är operativ chef på det idéella sjöräddningssällskapet som har 60 räddningsstationer runt om i Sverige, och han menar att helikopterbristen är oacceptabel.
- Vi ser väldigt allvarligt på det, och man kan inte med så långt varsel som man har haft i den här frågan bara säga att det inte gick att ordna. Här måste till att man löser det med omedelbar verkan, säger han.

Som vi tidigare berättat i Upplandsnytt så togs försvarets sjöräddningshelikopter i Uppsala ur bruk i torsdags. Först i februari tar det privata företaget Norrlandsflyg över, de kommer då förmodligen att stationera en helikopter på Arlanda.

Under det här tidsglappet får helikoptrar kallas in från Visby eller till och med Finland om något händer i Stockholms skärgård eller längs Upplandskusten.

Sjöfartsverket, som ansvarar för sjöräddningen i Sverige, menar att det inte spelar någon roll och att det ändå går att uppnå målet med att nå den nödställda inom 90 minuter i 90 procent av fallen. Anders Jönsson på sjöräddningssällskapet håller inte med.
- Tittar man rent teoretiskt på det kan det fungera, men sen får vi hoppas att teorin stämmer med praktiken, och det är jag inte så säker på, säger han.

Kontakta reportern
magnus.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".